Paret Werner poddar om skräck och psykologi
RÄDSLAN: Spotify – Itunes – Acast – rss.
Idag är det premiär för RÄDSLAN med Jack och Linnea Werner, en upptäcktsresa genom det mänskliga skräcksuget ur ett psykologiskt perspektiv. I till en början fem avsnitt går det äkta paret Werner – en journalist och en legitimerad psykolog – igenom varför vi söker oss till skräck, varför Momo Challenge blev en sådan vattendelare mellan barn och vuxna och vad pushnotiser gör för vår vardagspuls.
– Jag har nu i flera år arbetat med att plocka fram det bästa och mest intressanta ur svenska folkets skräckupplevelser, och alltid känt att det finns något mer att upptäcka i rädslan, säger Jack Werner.
Han har de senaste två åren gjort omkring 200 föreläsningar om källkritik på sociala medier, och märker att många har frågor och funderingar om hur rädda människor fungerar på nätet.
– Jag är ju inte psykolog och försöker därför låta bli att spekulera om sådant, men med Linnea som är legitimerad psykolog vid min sida känner jag mig tryggare. Jag och Linnea pratar om dessa frågor varje dag, och vi tror det här samtalet kan intressera och informera även utanför våra fyra väggar, säger Jack.
– När man arbetar med människors rädsla varje dag är det omöjligt att inte bli fascinerad. Rädslan är det fenomen som kanske mer än något annat både har satt människans gränser och gjort henne framgångsrik, och det ska bli kul att utforska det tillsammans med Jack, säger Linnea Werner.
RÄDSLAN-avsnitten är mellan 20 och 30 minuter långa, och där diskuterar Jack och Linnea vad vi är rädda för, varför, och hur det förändrats över tid. Det kommer till en början fem avsnitt, som släpps varje fredag. Podden finns i Spotify, Itunes och på rädslan.se.
Jack Werner, 30, är journalist, poddare och författare. Han har kommit ut med böckerna Creepypasta – spökhistorier från internet (2014) och Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå (2018), leder SR-podden Creepypodden och är flerfaldigt prisbelönad, senast i februari 2019 då han vann Surfa Lugnt-priset för sitt arbete med källkritik på sociala medier.
Linnea Werner, 28, är legitimerad och praktiserande psykolog. Till vardags tar hon emot patienter med ångest och depression på en psykologmottagning i Stockholm. Det här är hennes första podd.